Makale içi Navigasyon...
Satış sistemlerinin geliştirilmiş olanaklarının bulunduğu sisteme Network Marketing denir. Doğrudan satış anlamına gelir ve müşteri ile birebir, yüz yüze bulunarak bir ürün tanıtımı, satışı gerçekleştirmektir. Bir şirketin ürününü tanıtıp satışını yaparak şirketin satış sorumlusu konumuna gelmektedirler. Daha sonrasında kendi çevrelerine de kullandıkları ürünler hakkında bilgi vererek tanıtım yaparlar. Bu tanıtımlar sayesinde başka kişilerin de bu satış yapısına katılım sağlamasına aracılık ederler.
Networker Ne Demek?
Networker ne demek sorusuna cevap olarak: öncelikle şirket ve şirketin potansiyel olan kitlesinin arasında köprü olur diyebiliriz. Şirketin başarılı olabilmesi için ilk izlenimler önemlidir. İşte bu ilk izlenimi iyi bir şekilde yaratabilmek için en ön saflarda çalışan kişiler networker olarak tanımlanabilir. En temel amacı şirketin kamu imajı olmasıdır. Şirketin iç ve dış kanallarından insanlarla düzenli olarak iletişime geçer. Temel amaçlarından bir diğeri ise, şirketin marka birliği konusunda uzlaşmasıdır. Potansiyel müşterilerin, şirket hakkında olumlu karar vermesinden sorumlu olan kişi olduğu söylenebilir.
Networker Ne İş Yapar?
Networker ne iş yapar sorusuna cevap olarak, çalıştığı şirketin ağları için gerekli olan ihtiyaçları belirlemek ve yönetmek en önemli görevidir diyebiliriz. Bu ağlarda ki ihtiyaçları belirlemek için ise belirli çözümler üretir. Bunların yanında diğer görevleri şunlardır;
- Çalıştığı şirketin Network projelerini planlar,
- Çalıştığı şirketin günlük, aylık ve yıllık raporlarını hazırlar,
- Çalıştığı şirkette çalışan diğer kişilere, Network çalışmaları ile ilgili bilgi verir,
- Çalıştığı şirket için planladığı Network projelerini uygular ve bu projeleri yönetir,
- Çalıştığı şirketin bünyesinde mevcut olan ağları iyileştirmek için çalışmalar yapar,
- Çalıştığı şirketin Network sistemlerindeki bakım ve güncellemeleri yapar.
En İyi Networker Nasıl Olunur?
En iyi networker nasıl olur sorusu en çok araştırılan sorulardan biridir. Networker olmak için kişide bulunması gereken kriterler şunlardır :
- Sorunlar karşısında çözüm odaklı olabilmek,
- Takım çalışması konusunda tecrübeli olmak,
- Düşünme becerilerinden analitik düşünmenin önemini bilmek ve kullanabilmek,
- İnsan ilişkilerinin ve ikna kabiliyetinin yüksek olması,
- Çalışmaların titizlikle planlanması ve titizlikle takip edilmesi,
- Sabırlı ve özgüven sahibi olması,
- Yaptığı çalışmaların gelecekte neler getirip götürebileceğini bilmesi,
- Ağ yönetimi konusunda bilgi sahibi olması gerekir.
Sonuç olarak, iyi bir networker olmak için belli bazı özellikle sahip olunması ve bu özelliklerin titizlikle kullanılabilmesi gerekir. Bu özelliklerin en başında iyi bir dinleyici olmak gelmektedir. Kişi iyi bir dinleyici olduğu takdirde detaylara daha çok vakıf olabilir ve bu planladığı çalışmalarda işine yarayabilir. Bunun yanında pozitif ve olumlu olmak her zaman için önemlidir. Pozitif bir yaklaşım insanlarda anlatılanın daha fazla dinlenmesine neden olur. Bu yüzden sert üslup kesinlikle kullanılmamalı bunun yerine yumuşak ve çözüm odaklı bir üslup gereklidir.